stdClass Object ( [nazev] => Alumni VŠCHT Praha [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => Klub absolventů VŠCHT Praha poskytuje cenné kontakty, umožňuje další vzdělávání a zprostředkovává informace o aktuálním dění na škole. [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => [indexace] => 1 [obrazek] => [ga_force] => [cookie_force] => [secureredirect] => [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8 [ga_account] => UA-10822215-5 [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => [gt_code] => [kontrola_pred] => [omezeni] => [pozadi1] => [pozadi2] => [pozadi3] => [pozadi4] => [pozadi5] => [robots] => [htmlheaders] => [newurl_domain] => 'alumni.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 1/1238/21733 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 21733 [platne_od] => 26.05.2023 09:31:00 [zmeneno_cas] => 26.05.2023 09:31:59.171736 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 27033 [cms_time] => 1714909333 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [den_kratky_3] => st [den_kratky_4] => čt [zobrazit_kalendar] => Zobrazit kalendář [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [logo_href] => / [logo] => [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [google_search] => [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/vscht [social_tw_odkaz] => https://twitter.com/vscht [social_yt_odkaz] => https://www.youtube.com/user/VSCHTPraha [intranet_odkaz] => [intranet_text] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373
Datová schránka: sp4j9ch
Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
[paticka_odkaz_mail] => mailto:alumni@vscht.cz [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [social_fb_title] => Facebook VŠCHT Praha [social_tw_title] => Twitter VŠCHT Praha [social_yt_title] => Youtube VŠCHT Praha [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha – Alumni VŠCHT Praha [novinky_archiv] => Archiv novinek [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => [preloader] => [more_info] => [zobraz_mobilni_verzi] => [archiv_novinek] => [den_kratky_2] => [den_kratky_1] => [dokumenty_kod] => [dokumenty_nazev] => [dokumenty_platne_od] => [dokumenty_platne_do] => [social_in_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [1487] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [55468] => stdClass Object ( [nazev] => 1. inženýrská Běstvina [seo_title] => 1. inženýrská Běstvina [seo_desc] => [autor] => Veronika Burková [autor_email] => [perex] =>Pojeďte s námi na 1. inženýrskou 4. - 6. 9. 2020 v táborové základně Běstvina!
[ikona] => banka [obrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Areál je umístěn v krásném a klidném prostředí na úpatí CHKO Železné hory (cca 10 km od Golčova Jeníkova, 6 km přehrada Seč, 10 km zámek České Žleby). V areálu je dostatek sportovišť a zázemí pro relaxování a odpočinek, rybník, v okolí téměř nevyčerpatelné možnosti pro turistiku, cykloturistiku a veškeré další aktivity spojené s pobytem v přírodě i poznáváním pamětihodností tohoto kraje.
V plánu je velmi uvolněný program dle vašich preferencí, ať už se bude týkat využití sportovišť, hraní deskových a karetních her, výletů po okolí, koupání v přilehlém rybníku, či večerní táborák.
Je zahrnuta:
- plná penze a pitný režim, počínaje večeří v pátek a konče snídaní v neděli
- ubytování na 2 noci (chatky, sruby) – je nutno vzít si vlastní spacák, polštáře a prostěradla budou k zapůjčení.
Místo se nachází v lokalitě se zvýšeným výskytem klíštat a komárů, proto je nutné vybavit se repelentem.
Pokud máte a ovládáte hru na jakékoliv hudební nástroje, neváhejte je vzít s sebou.
Doprava buď po vlastní ose, nebo je možnost využít autobus z Dejvic v 16 hodin označený VŠCHT Praha a následně pak zpět.
O pitný režim se na místě postará Bar 4Students.
Nájezd - 4. 9. mezi 18 -19 hodinou.
Odjezd - neděle 6. 9. v 10 hod.
Akce je pro inženýry VŠCHT Praha zdarma.
Přihlašte se zde.
[urlnadstranka] => [iduzel] => 55468 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /1inzenyrskaBestvina [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [48024] => stdClass Object ( [nazev] => Je nutné se přihlásit! [seo_title] => Je nutné se přihlásit! (error 403) [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>Pro on-line registraci do Klubu alumni je nutné se přihlásit loginem a heslem do počítačové sítě VŠCHT Praha.
[ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Prosím, přihlaste se na web (ikonou zámečku v pravém horním rohu stránky).
On-line registrace je určena čerstvým absolventům školy, kteří ještě mají plně funkční své uživatelské jméno a heslo.
Pokud patříte k absolventům z předchozích let a nebo nemáte své uživatelské jméno a heslo, můžete využít korespondenční registraci (e-mailem).
[urlnadstranka] => [iduzel] => 48024 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1488] => stdClass Object ( [nazev] => Alumni VŠCHT Praha [seo_title] => Alumni VŠCHT Praha [seo_desc] => Klub absolventů VŠCHT Praha poskytuje cenné kontakty, umožňuje další vzdělávání a zprostředkovává informace o aktuálním dění na škole. [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Alumni, klub absolventů VŠCHT Praha sdružuje absolventy a přátele VŠCHT Praha. Usiluje o vytvoření vzájemné komunikační platformy mezi školou, absolventy a současnými studenty.
Členové se mohou setkat se svými přáteli z let studií, s bývalými pedagogy, či s novými odborníky v oboru, mohou tu vyjádřit svůj názor na fungování Alma mater.
Klub podporuje rozvoj profesionálních kontaktů, ať z pohledu získání pracovního místa, tak uzavření spolupráce na projektu se školou či mezi členy navzájem.
[urlnadstranka] => [iduzel] => 1488 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [46560] => stdClass Object ( [nazev] => Registrace [seo_title] => Registrace [seo_desc] => [autor] => Bára Uhlíková [autor_email] => [perex] => [ikona] => zalozka [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>ON-LINE registrace
Čerstvým absolventům nabízíme on-line registraci. V e-mailu po absolvování je uveden odkaz, který umožní snadnou regisraci na několik kliknutí, bez potřeby vypisování dalších údajů.
Korespondenční registrace
Absolventi VŠCHT Praha se mohou registrovat skrze formulář, který naleznete na tomto odkazu.
Pokud byste měli jakékoliv otázky nebo raději využili možnost korespondenční registrace, tak se neváhejte obrátit na e-mail: alumni@vscht.cz
Pro registraci je třeba zaslat:
- jméno a příjmení (případně jméno za svobodna)
- kontakt: e-mail a telefoní číslo
- obor a absolvovanou fakultu
- rok absolvování
- školní login (přihlašovací jméno používáno do sítě VŠCHT)
- zaměstnavatel, pracovní pozice
Poučení dle zákona č 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů, v platném znění
Osobní údaje poskytnuté při registraci, kterými jsou jméno, příjmení, telefonní či e-mailové spojení, budou zpracovávány v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů. Jejich poskytnutí je dobrovolné. Osobní údaje každého registrovaného absolventa VŠCHT Praha budou v uvedeném rozsahu uloženy při registraci do informačních databází VŠCHT Praha. Poskytované údaje budou spravovat pověření zaměstnanci. Požádat o vymazání údajů můžete na adrese alumni@vscht.cz a bude vám bezodkladně vyhověno.
Absolventi VŠCHT Praha se můžou registrovat do klubu alumni prostým poskytnutím kontaktního e-mailu. Vaše jméno, studijní obor/program a další informace budou přeneseny ze studijního informačního systému.
[ikona] => [obrazek] => [pozadi] => [obsah] =>V případě problémů
Pokud selže on-line registrace, můžete využít korespondenční registrace (e-mailem).
Zpracování osobních údajů
Poučení dle zákona č 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů, v platném znění
Osobní údaje poskytnuté při registraci, kterými jsou jméno, příjmení, telefonní či e-mailové spojení, budou zpracovávány v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů. Jejich poskytnutí je dobrovolné. Osobní údaje každého registrovaného absolventa VŠCHT Praha budou v uvedeném rozsahu uloženy při registraci do informačních databází VŠCHT Praha. Poskytované údaje budou spravovat pověření zaměstnanci. Požádat o vymazání údajů můžete na adrese alumni@vscht.cz a bude vám bezodkladně vyhověno.
[urlnadstranka] => [iduzel] => 48023 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( [0] => member ) [url] => /registrace-online [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [46402] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Novinky z Alumni klubu VŠCHT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [iduzel] => 46402 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /novinky [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [42156] => stdClass Object ( [nazev] => Newsletter pro absolventy [seo_title] => Newsletter pro absolventy [seo_desc] => [autor] => Bára Uhlíková [autor_email] => [perex] => [ikona] => skupina [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>
Alumni klub pro své členy připravuje pravidelný newsletter!
Newsletter zasílán každému zaregistrovanému členovi emailem,
po levé straně naleznete elektronický archiv jednotlivých vydání.
Seznam e-letterů
[urlnadstranka] => [iduzel] => 21737 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /e-letter [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1492] => stdClass Object ( [nazev] => Pro členy [seo_title] => Pro členy [seo_desc] => Pro členy [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => palec [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>- Klub svým členům rozesílá pravidelný newsletter s nabídkou akcí školy určenými pro absolventy.
- Členové klubu si mohou kupovat knihy vydané nakladatelstvím VŠCHT Praha se slevou.
- Klub zajišťuje absolventům technickou pomoc pro srazy absolventů a zajišťuje prostory pro uskutečnění srazu.
- Členové klubu se můžou účastnit vzdělávacích kurzů a využít služeb kariérní poradny v rámci Poradenského a kariérního centra VŠCHT Praha.
- Zájemci můžou využít mentoringového programu - lze se přihlásit jako mentor i na pozici mentorovaného.
- Rozhovory s odborníky z VŠCHT
[urlnadstranka] => [iduzel] => 1492 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /pro-cleny [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1489] => stdClass Object ( [nazev] => O klubu [seo_title] => O klubu [seo_desc] => Základní informace o klub absolventů VŠCHT Praha, základních dokumentech a orgánech klubu. [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [obsah] =>
Klub Alumni pro všechny absolventy VŠCHT Praha
Alumni, klub absolventů VŠCHT Praha sdružuje absolventy a přátele VŠCHT Praha. Usiluje o vytvoření vzájemné komunikační platformy mezi školou, absolventy a současnými studenty.
Členové se mohou setkat se svými přáteli z let studií, s bývalými pedagogy, či s novými odborníky v oboru, mohou tu vyjádřit svůj názor na fungování Alma mater.
Klub podporuje rozvoj profesionálních kontaktů, ať z pohledu získání pracovního místa, tak uzavření spolupráce na projektu se školou či mezi členy navzájem.
[urlnadstranka] => [iduzel] => 1489 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /o-klubu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1493] => stdClass Object ( [nazev] => Kontakt [seo_title] => Kontakt [seo_desc] => Kontakt [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => dopis [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Alumni Klub VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
Tajemník: Bára Uhlíková, DiS.
E-mail: bara.uhlikova@vscht.cz
Telefon: +420 220 444 443
Vaše náměty a připomínky jsou vítány!
Pro každou školu jsou nejlepší vizitkou její absolventi. Mezi tisícovkami absolventů VŠCHT Praha je spousta těch, kteří vybudovali či budují skvělou kariéru v nejlepším slova smyslu. Inženýři a inženýrky všech našich fakult dosáhli (a dosahují) výborných úspěchů jak ve vědě, tak v praxi ve výrobních závodech různých oborů. S některými z nich vás budeme seznamovat v naší nové rubrice Příběhy úspěšných. Třeba se jejich osudy stanou motivací pro někoho z vás.
S předsedou Akademie věd o slivovici i české věděProfesor Jiří Drahoš, předseda Akademie věd, je dalším absolventem VŠCHT Praha, který stanul v čele této instituce. Na cestě mladých lidí ke studiu chemie a technických oborů obecně vyzdvihuje velkou roli učitelů na střední i na základní škole. Leč jeho cesta k chemii nebyla zdaleka tak přímočará, jak by se na první pohled mohlo zdát. |
|
Život s pivemProfesorka Gabriela Basařová – mimořádná osobnost českého pivovarství, profesorka chemie, nositelka státního vyznamenání medaile Za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství, ředitelka Výzkumného ústavu sladařského a pivovarského v Praze, dlouholetá vedoucí katedry kvasné chemie na VŠCHT Praha, ale také reprezentační juniorská basketbalistka a určitě žena, která si prostě nepřipouští, že něco nejde... |
|
Umění je rozhodnout seInženýr Jaroslav Rous mluví pomalu a pečlivě váží slova. Troufnu si tvrdit, že se stejně pečlivě rozhodoval i v mezních životních situacích, což samozřejmě nevylučuje životní peripetie, kdy v podstatě člověk pouze operativně reaguje na řítící se události… |
|
Nechme dokumenty stárnoutHistoricky první fotografii na světě viděla zblízka, mohla si sáhnout na Svatováclavskou korunu, ale měla respekt, ruku nezvedla. Sáhla si ale na Zlatou bulu sicilskou a dnes stojí v čele Odboru ochrany fondů Národní knihovny České republiky… A původně měla být zubařkou. |
|
Naše pivo je lepší než dřívJeho podpis znají všichni, kdo někdy vzali do ruky lahev nebo plechovku Gambrinusu. Inženýr Jan Hlaváček, vrchní sládek Plzeňského pivovaru, další z více než osmdesátileté dynastie sládků v plzeňském Prazdroji, svým podpisem symbolizuje odpovědnost všech, kdo se na výrobě nejpopulárnějšího českého piva podílí. A i on, jak jinak, získal inženýrský diplom na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. |
|
Vždycky se dá změnit směrNejvětší a nejtěžší zápasy svádíme sami se sebou. Když se mladý člověk, který už několik let věnoval humanitnímu vzdělání, najednou rozhodne, že půjde studovat chemii, určitě vyvolá ve svém okolí i sám v sobě spoustu pochybností a otázek. Zvládnu to? Bude mě to bavit a najdu v tom uspokojení? Ing. Eva Kujanová, v současné době manažerka kvality firmy Fjord Bohemia, prošla právě takovou cestou. A patří k těm absolventům v naší rubrice, jejichž úspěch je dosažitelný a s nadsázkou řečeno hmatatelný. |
|
Sládkovi z Budvaru se splnil senBudvar nebo Prazdroj? Nebudu se stavět do tábora ani jedné značky, podstatné ovšem je, že vrchní sládci obou našich nejslavnějších pivovarů jsou absolventy VŠCHT Praha. V Budějovicích má sice inženýr Adam Brož na své vizitce napsáno „výrobně-technický ředitel“, ale že je pěkně postaru vrchním sládkem, zjistí třeba každý návštěvník přilehlé pivovarské restaurace. Jeho podpis s podtitulem „vrchní sládek“ spatří lační návštěvníci hned na první stránce jídelního lístku. |
|
Stupně úspěchuZnovu jsem se o tom přesvědčila při setkání s inženýrkou Soňou Rovnaníkovou z pekárenské firmy Kontinua v Brandýse nad Labem: Absolvent VŠCHT Praha je člověk připravený dělat ve svém oboru i nad jeho rámec spoustu věcí – pokud má chuť, elán a snahu učit se nové věci. Podobný začátek příběhu už jsem mezi absolventy jednou slyšela – adeptce na místo ve firmě nabídli pro začátek práci v laboratoři. Je fakt, že ještě neexistovala, takže se začínalo s hadrem a koštětem… |
|
Od vody k vínuPůvodně jsem předpokládala, že si budeme povídat hlavně o víně, protože Ing. Miroslav Volařík je nositelem prestižního titulu Vinař roku 2011. Jenže je také odborník na čištění odpadních vod, dlouhá léta pracoval v bratislavském Slovnaftu, budoval odsolovací zařízení v Emirátech, pak měl obchodní firmy, patří mu hotely v Mikulově. A jak říká tento absolvent VŠCHT Praha, každá etapa života ho nějak obohatila. |
|
Za volantem veteránůDrobná, s velkýma očima, drobnými pihami a kudrnatými rezavými vlasy – být o dvacet centimetrů vyšší, určitě mohla ještě před pár lety dělat modelku. Jak si tahle štíhlá paní působící neuvěřitelně křehkým dojmem dokáže zjednat respekt v oboru, který je od svých počátků přímo zaslíben chlapům – v automobilovém průmyslu? Inženýrka Eva Ticová, MBA je šéfrestaurátorkou v Muzeu Škoda v Mladé Boleslavi a samozřejmě také absolventkou VŠCHT Praha. |
|
Náhradní díly pro naše tělaIng. Vladimír Stoy, CSc. pracoval u Wichterleho, na konci sedmdesátých let emigroval, prosadil se v USA a po letech se vrátil domů. Jeho podnik dnes úspěšně konkuruje světovým firmám s rozpočty na výzkum (v dolarech) nesrovnatelnými s těmi jeho (v korunách). Na otázku, co potřebuje člověk, aby se prosadil ve světě, odpovídá dost neočekávaně: „Optimismus.“ |
|
Chceme být první na světěIng. Tomáš Němec, Česká gumárenská společnost VŠCHT Praha byla pro něj po maturitě východiskem z nouze. Nedostal se na medicínu a ze všech možností, které přicházely v úvahu, vyšla nakonec chemie. Plánoval na rok, pak to chtěl zkusit znovu na medicínu. Jenže zůstal. Zda díky tomu, že mu škola umožňovala věnovat se lyžování a dalším sportovním aktivitám, nebo proto, že tady, jak říká „potkal prima lidi“, těžko dnes říct. „Ale nelitoval jsem, zvlášť když vidím, co se dneska děje ve zdravotnictví, ale možná bych už měl nějaký holding – nemocnici,“ dodává se smíchem. |
|
Proč sládek vaří kolu?I když člověk dělá první zkoušku na VŠCHT Praha na potřetí („…pochyboval jsem o tom, co tu vlastně dělám“), neznamená to, že by školu nakonec nemohl dokončit jako vynikající student. Inženýr Jiří Pražan, dnes jeden z lidí, kteří stojí ve vrcholovém managementu společnosti Coca-Cola Česká republika a také prezident Svazu výrobců nealkoholických nápojů, takovým příkladem je. Ale cestu k jednomu z nejoblíbenějších nápojů na světě začal nikoli od píky, ale od piva. |
|
Z Rakony do světaPo dlouhém domlouvání, rušení termínů i stanovování nových jsem nakonec stála v rakovnické vrátnici Procter&Gamble a proti mně od pohledu rázná plavovlasá žena. Firemní tričko dokládalo určité prvky firemní kultury, která je tu ostatně patrná na každém kroku po vyleštěných chodbách, provozech i chodnících. |
|
Pokračovatel HeyrovskéhoMálokterému člověku se v životě podaří posunout lidské vědění o kus dál. I na vědeckém poli mají takové štěstí pouze někteří. I když – dá se mluvit o štěstí? To přeci přeje připraveným… Současný místopředseda Akademie věd profesor Vladimír Mareček opustil bránu Vysoké školy chemicko-technologické s diplomem v ruce v létě 1967. Nebyl naivním absolventem, měl za sebou jednak rok práce v Léčivech, kam nastoupil po maturitě, ale v sobě hlavně zájem o chemii. Jistě formovaný otcem chemikem, ale od puberty i koníčky, kterými byly jednak elektronika a pak také chemie. |
|
Hlavně se člověk musí učit sámKdyž jsem se zmínila před lidmi z branže o setkání s dnešním generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti Paramo Ing. Milanem Kuncířem, zazněla na jeho adresu slova ocenění, někdy i obdivu. „To, co udělal v Polsku, bylo moc dobrý, ale určitě to neměl jednoduchý.“ „Strčit cizince na místo generálního ředitele, jako se mu to stalo v Polsku, to byl zvláštní tah, ale povedlo se. Nicméně pro něj to muselo být hodně náročné!“ To jsou jen dvě z poměrně shodných vyjádření. Proč se soustředí právě na nedávná necelá čtyři léta života tohoto absolventa VŠCHT Praha z roku 1984? Evidentně proto, že jeho výsledky vynikly. |
|
V laboratoři vybouchla, v životě neMaminka Ing. Evy Štěpánkové vždycky říkávala, že kdyby si namluvila ševce, tak se stane ševcem. K chemii jí také přivedla láska ke klukovi, který byl fanda do chemie. Vztah sice nevydržel, ale láska k chemii zůstala na celý život. |
|
Motor: vědět víc než jiníKdyž se Aleš Černín rozhodoval, co jít studovat po maturitě, zvažoval mezi medicínou a chemií. Nakonec za něj rozhodly výsledky přijímacích zkoušek, které jej místo do Olomouce nasměrovaly do víru velkoměsta. Nejen, že v roce 1990 slibovala Praha pro Moraváka mnohem zajímavější život, ale hlavně vyhraněnost pro medicínu tak silná nebyla – chemie nebo farmacie, tohle byl směr, kam ho to přeci jen, jak říká, táhlo. A tak nastoupil na fakultu chemické technologie VŠCHT Praha. |
|
Rostu s firmou, říká ředitelPředstavit si v nažehleném generálním řediteli TTD cukrovarů a lihovarů Oldřichu Reinbergrovi pětadvacetiletého ctižádostivého inženýra, který byl schopen se s podřízeným prát, vyžaduje více než notnou dávku fantazie. „Když jsem kvůli lajdáckosti člověka musel zastavit výrobu a on se ještě smál a vůbec se neměl k tomu, aby to napravil, vjeli do mě všichni čerti. Došlo i na pěsti,“ vzpomíná na dva excesy ze začátků práce s lidmi dnešní šéf největšího cukrovarnického podniku v naší republice. „Práci s lidmi vás žádná škola nenaučí, je to nejtěžší, ale zároveň jedna z nejdůležitějších věcí v práci každého vedoucího pracovníka,“ říká poučen čtvrtstoletím praxe v různých řídících funkcích Oldřich Reinbergr. |
|
Osudy českého sklářství v jedné osobě„Byly lepší roky,“ konstatuje se stoickým klidem ředitel Moravských skláren Květná s.r.o. Ing. Jiří Tesař, ale je přesvědčený, že klinickou smrt už české sklářství překonalo. Kdybych soudila podle jeho osudu, pak bych mu dala za pravdu. V posledních deseti letech putoval republikou v řídících funkcích po sklářských firmách, v nichž bohužel po jeho nástupu pak za krátkou dobu majitelé „zavřeli krám“ nebo minimálně změnili výrobu. Ale před čtyřmi lety i on zakotvil a buduje slávu sklářství na Moravě. „Věřím, že české sklo má perspektivu a pokračování,“ řekl mi na úvod. |
|
S puncem poctivostiExistuje zlato bílé, červené, ba dokonce prý i zelené. Najdou se „šikulové“, kteří tenkou vrstvičkou kovu pozmění žluté zlato na bílé, dražší a zákazník až po pár měsících zjistí, že byl napálen. Je známo mnoho fíglů, které z lecčehos dokážou alespoň na krátký čas udělat to, co zákazník už dlouhá staletí žádá – kvalitní zlato. Ale tentokrát se naše setkání s předsedou Puncovního úřadu Ing. Martinem Novotným netočilo kolem zlata. I když v přeneseném smyslu slova… |
|
Osud jménem laboratoř„Chemie je živá. Znamená to, že i když se pracuje podle stejných postupů, výsledek nemusí být stejný. Pak se hledá příčina – ve hře mohou být třeba jiná čistota chemikálií, teplota místnosti a další faktory. Není nikdy prostor, že by se člověk nudil, je stále co optimalizovat, řešit – například když provoz má problém.“ Práce v chemické laboratoři přináší Ing. Heleně Kalové, vedoucí provozních laboratoří Kaučuku Kralupy, nyní Synthos Kralupy a.s., uspokojení i po téměř třech desetiletích mezi přístroji, zkumavkami, kádinkami, vzorkovnicemi s plynnými, kapalnými i pevnými látkami. |
|
Chemie umožňuje fascinující výzkumNerada dělám rozhovor, aniž bych se s partnerem potkala, prostě bezprostřední kontakt považuji za velký přínos. Výjimka daná vzdáleností mezi Prahou a New Yorkem předčila mé očekávání. Ing. Petr Váchal, PhD, vedoucí automatické syntézy (Automated Synthesis and Purification), Merck Research Labs., Merck & Co., Rahway, New Jersey, USA byl jako partner po internetu povídavý, precizně formulující a určitě ne suchý (k tomu totiž psaný text svádí). Patří k těm absolventům naší školy, kteří se velmi dobře uplatnili v zahraničí. |
|
Generika zblízkaInženýr Jaroslav Píš patří k chemickým nadšencům. Jeho cesta k chemii jako životnímu oboru byla od puberty jasná a rovná dálnice bez zapeklitých křižovatek. Průmyslová škola v pražské Křemencově ulici v Praze mu dala základ, na kterém po absolvování Vysoké školy chemicko-technologické v Praze postavil úspěšnou kariéru. „Problém na vysoké? Neřekl bych, že jsem měl někdy nějaký zásadní problém. Červený diplom jsem sice neměl, ale asi mi k němu moc nechybělo. Průmyslovka nás na studium tady připravila dobře. Bylo to vidět zejména v prvních ročnících, protože jsme měli praxi z laboratoří a něco už jsme o chemii věděli. Přišlo nás z ‚Křemencárny‘ deset a až na jednu dívku jsme všichni úspěšně skončili,“ vzpomíná inženýr Píš (absolvent 1985). |
|
A pořád nahoru„Příprava pod tlakem, která na té škole byla, představovala propracovaný systém. Ti, kteří ho akceptovali a byli ochotni podstoupit náročnost školy a měli také schopnost analyticky myslet, byli připraveni vnímat souvislosti a přijmout to, co přicházelo po roce 1989 ze zahraničí. Mnozí jsme se potkali v letech 1992-93, kdy sem začaly přicházet první velké firmy – a narážely na určitá specifika východního bloku. Řada z nich si vybrala právě lidi z naší školy; velmi dobře se u nich uchytili, což jistě svědčí o kvalitě školní přípravy,“ říká na úvod našeho rozhovoru generální ředitel společnosti Trumf International s.r.o. Ing. Mojmír Mocek ve své nevelké kanceláři v Dolním Újezdu kousek od Olomouce. Na rozdíl od ostatních prostor firmy tu tak silně jako jinde nevoní ani pepř, oregano, česnek či paprika. Firma se totiž specializuje na výrobu kořenících směsí pro velkoodběratele. |
|
Koroze s masarykovským šarmemInženýr Vladimír Kučera (*1936) patří k mužům, kteří svým charismatem působí, ať mají na sobě sportovní bundu nebo bílý plášť. Málokdy máme dnes možnost setkat se s člověkem, z něhož noblesa i síla osobnosti v tom nejčistším smyslu slova takhle vyzařují. Syn tajemníka prvního i druhého českého prezidenta a předválečného velvyslance ve Švédsku svůj život věnoval, jak jeho žena v žertu říká, rezavým plechům, odborníci samozřejmě upřesní - korozi. Je – jak jinak - absolventem VŠCHT Praha a světově uznávaným odborníkem právě v tomto oboru. Rozhovor nám poskytl při nedávné návštěvě školy.
|
|
Byl jeden král, měl 4 dcery...... napadla mě modifikace pohádky, když se inženýr Jiří Brat jen tak mezi řečí zmínil, že má 4 dcery ve věku od 14 do 6 let, což je prý sice krásné, ale občas náročné… Zatím jen pohádkové sudičky vědí, zda se některá z nich bude věnovat oboru, který si jejich otec evidentně zamiloval spolu s dalšími přírodními vědami už na základní škole. A protože od té doby změnil pouze dva zaměstnavatele – VŠCHT a Unilever, je jasné, že téhle lásce zůstává dodnes věrný.
|
|
Ing. Robert Kužela, MBA, neměl – jak sám říká – nikdy jednoznačnou představu, že bude ve svém profesním životě zastávat nějakou konkrétní pozici v předem zvolené oblasti. Určitě se díky tomu vyhnul řadě běžných zklamání a deziluzí. „Neměl jsem rád, jak se dneska říká ,velké výzvy‘, mě spíš lákalo to nepoznané, to, že mohu přenést zkušenosti, znalosti, využít je a zároveň se obohatit prací, kterou budu dělat,“ říká absolvent VŠCHT Praha. |
|
Život je bojŽivot inženýrky Ilony Klímové, absolventky VŠCHT Praha a majitelky firmy Aspius, dovážející na náš trh prvotřídní maso, určitě není fádní. |
|
Stavařina je přeci krásná chemie
|
|
Všechno záleží na učiteliInženýrka Drahomíra Rancová, ředitelka Gymnázia a Střední odborné školy v Rokycanech, je typem učitele, na kterého – pokud jste ho potkali – vzpomínáte celý život. Nadšenec pro chemii, neomezující své aktivity jen na ni. Rekreační sport (bývala žákovskou mistryní republiky v hodu diskem), zahrada, vnučka, vymýšlení aktivit pro žáky i učitele, vize školy do budoucna – to je v kostce šíře jejích aktivit. Měla jsem dojem, že takoví kantoři už snad ani nejsou… Samozřejmě je absolventkou VŠCHT Praha. |
|
Uctívaná a milovaná chemieMyslím, že mnoho lidí bude se mnou souhlasit, když řeknu, že profesor Rudolf Zahradník je rozený rétor, navíc noblesní muž ze staré školy, ale především chemik tělem i duší. Jeho přednášky jsou zážitkem nejen pro mozek, ale i pro oko. |
|
Sklo jako osud
|
|
Nakažlivé nadšeníInženýrka Zita Valentová, která učí chemii na Křemencárně, jak se familiérně říká chemické průmyslovce v Praze, je svá. Hledal-li by někdo prototyp zapálené chemikářky, pak je tato absolventka VŠCHT Praha opravdu tou správnou osobou. Prázdniny – neprázdniny, hned po našem setkání spěchala do své školy, kde už na ni čekali žáci. Mířila s nimi – jak jinak – do laboratoře. |
|
Pivo je nejprozkoumanější nápoj
|
|
Odhaluje tajemství chemieKarel Ulbrich se celý život věnuje jednomu z mediálně nejpřitažlivějších témat – výzkumu léčby rakoviny. A přesto jeho jméno na titulních stránkách novin nenajdeme… Bude to asi tím, že slavnější jsou v dnešní době spíš ti, kteří dělají humbuk, než ti, kteří dosahují vědeckých úspěchů a těší se uznání v odborných kruzích. Má na svém kontě 35 patentů, jeho práce byly od roku 1980 citovány více jak 3000x (podle SCI), v renomovaných mezinárodních časopisech publikoval více než 240 původních vědeckých prací především v oblasti hydrofilních polymerů pro biolékařské aplikace. Profesor Ing. Karel Ulbrich, DrSc., pracuje v Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd v Praze a je samozřejmě naším absolventem. |
|
Život s pesticidyJosef Seifert je profesorem biochemie na univerzitě v Honolulu, USA. Patří k mimořádným osobnostem ve svém oboru a tedy k těm, na jejichž úspěchy je naše škola hrdá. Od 70. let působí v USA, nicméně v posledních letech se pravidelně do Čech vrací, přednáší tu… |
|
Bez přírodních věd není možná záchrana památekDesky Království českého, zápisy stavovských soudů nebo soudní spis z procesu s Miladou Horákovou – i tyhle historické dokumenty držel v ruce a velmi ho oslovily. „Ale každý dokument má svou historii, jak ty středověké, tak ty novodobé, všechny jsou zajímavé, netroufnu si říct, který je ten nej,“ říká zamyšleně Dr. Ing. Michal Ďurovič, vedoucí Oddělení péče o fyzický stav archiválií Národního archivu, absolvent fakulty chemické technologie VŠCHT Praha. |
|
Práce chemika ovlivňuje životy druhých
Absolvent Fakulty chemické technologie VŠCHT Praha prof. Ing. Jan Genzer, Ph.D. je v současné době profesorem Severokarolinské státní university v USA. Patří k významným vědeckým osobnostem svého oboru, je nositelem řady ocenění, mj. získal Cenu národní nadace pro vědu za mimořádnou kreativitu nebo Medaili Americké fyzikální společnosti. V současné době pracuje prof. Ing. Jan Genzer, PhD. na této univerzitě v oddělení chemického a biomolekulárního inženýrství. |
|
Od vůní k eticeProfesor Vladimír Pliška se do Prahy vrací rád. Každý rok tu anglicky přednáší na speciálním kurzu pro studenty VŠCHT. Do této své aktivity angažoval i další kolegy z curyšské Vysoké školy technické (ETH). Získal tak zajímavou možnost porovnávat zdatnost a úroveň studentů, kteří se hlásí do jeho kurzů už osmnáct let. |
|
Autor pití pro chemiky – a nejen pro něV Prádle, malé obci kousek od Nepomuka na Plzeňsku, je snad nejvíc palíren u nás v přepočtu na počet obyvatel. „Víc je jich prý jenom v Mexiku, kde se všude pálí tequilla, tady máme tři,“ uvádí mě do místního koloritu majitel likérky - společnosti Jenčík a dcery, inženýr Petr Jenčík, samozřejmě absolvent VŠCHT Praha. |
|
Věda je dřina i potěšeníStudovali u nás, pak se vydali do světa a dosáhli tam vynikajících výsledků i prestižního postavení – i takové osudy mají naši absolventi. A nejde jenom o emigranty, kteří opustili republiku z různých, hlavně politických důvodů před rokem 1989. Ještě před vstupem do EU, ale i po něm zamířili do zahraničí buď na vysoké školy nebo do firem mnozí lidé s diplomem VŠCHT. Příkladem je i profesor univerzity v Glasgowě Ing. Pavel Kočovský, DSc. |
|
Milníky Ondřeje BenešeOndřej Beneš patří k lidem, kteří velmi pečlivě zvažují – slova, rozhodnutí, činy a přitom jim v žádném případě nechybí rozhodnost. Úsměv, který by se dal nazvat i něžným, se v průběhu našeho rozhovoru objevil na jeho tváři jednou – když vzpomínal na svá studentská léta na VŠCHT Praha. Dlouho jsem nepotkala člověka tak viditelně cílevědomého, nesmírně vzdělaného, precizně formulujícího – jak věty, tak svou životní cestu a jednotlivé kroky na ní… |
|
Óda na život s chemiíEnergická, chytrá, šikovná, vtipná, půvabná – ještě řadu kladných přívlastků bych určitě našla a hodily by se ke generální ředitelce české pobočky firmy Danisco ve Smiřicích. Ing. Blanka Valušová je samozřejmě také úspěšnou absolventkou VŠCHT Praha. |
|
Štěstí přeje připraveným
|
|
Krásný svět vědy a fantazieInženýrka Lenka Průšová, vývojářka největší české kosmetické firmy RYOR, je živel. Myslím, že si s majitelkou firmy inženýrkou Evou Štěpánkovou, také naší absolventkou, musí velmi dobře rozumět. |
Vážení zástupci Alumni center, přátelé a příznivci,
srdečně vás zveme na společné Mezinárodní setkání konané 30. 11. - 2. 12. 2022.
Je nám ctí vás přivítat na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.
Místo konání: Zikova Ulice: 1. patro - Číslo dveří: B2319
S několika z vás se společně setkáváme pravidelně především v on-line světě a naše spolupráce je relativně mladá. Až na pár výjimek je i většina Alumni center (absolventů) na VŠ při nejlepším v pubertálním věku. Každé jednotlivé centrum roste svým tempem a míří ke svým absolventům rozdílnými cestami. Společně bychom tedy mohli probrat jednotlivé cesty, úskalí a navzájem si předat rady, postřehy a informace, jak to běží zrovna u vás. Přivítáme mezi námi zahraničního speakra, Dr. Marii L. Gallo, která pro Alumni udělala již mnoho.
Nutné kroky:
- Registrujte sebe a své kolegy přes formulář a to nejpozději do 25. 11. 2022.
- Zařiďte si, prosím, ubytování ideálně se snídaní.
Doporučujeme Masarykovu kolej ČVUT. Zde máte ubytování předjednáno, pod heslem: Alumni VŠCHT Praha.
Kontaktujte prosím přímo Ludmila.Cervenakova@cvut.cz. Pokojů není mnoho, neotálejte.
Program:
Středa, 30. 11. 2022
Příjezd a ubytování | |
18:00 | Setkání a návštěva advetní Prahy |
Čtvrtek, 1. 12. 2022
8:30 | Registrace + občerstvení |
9:00 | Oficiální zahájení, představení VŠCHT Praha |
9:30 |
Your SWOT INTRODUCTION, společná diskuze |
11:00 | Přednáška - Ing. Markéta Raková, Ph.D. - Uplatnění absolventů, očekáváních a střetu s realitou |
12:00 | Online vstup Diana Aguiar Vieira, PhD - ICARE Alumni** |
13:00 | Oběd (U Pětníka) |
14:00 | Káva, občerstvení |
14:30 | Přednáška - Viktoriia Mykolaivna Romanenko (Head of the Alumni Employment Department of NUFT in Ukraine, to 2021) - Advantages of cooperation between education and business. Ways to involve students and graduates in business activities relevant to their studies and future |
15:30 |
Přednáška - Anna Ničová - Mentoring (PKC VŠCHT Praha) |
16:00 | HMCH - exkluzivní popularizační projekt VŠCHT Praha |
17:00 | Exkurze po VŠCHT a dejvickém kampusu - Ukázka mineralogických sbírek VŠCHT Praha, NTK |
18:00 | Raut & networking - společný program |
Pátek, 2. 12. 2022
8:30 | Sraz + občerstvení |
9:00 | Hlavní přednáška/worshop - The Alumni way by Dr. Maria Gallo (AJ)* |
12:30 | Společná diskuze, shrnutí SWOT + Občerstvení |
14:00 | Oficiální zakončení |
*Dr. Maria L. Gallo je vysoce uznávaná a ceněná na mezinárodním poli Alumni. Věnuje se Alumni centrům a rozvíjí je více než 20 let. Více na thealumniway.com.
**Koordinující profesorka ISCAP P.PORTO, Zakladatelka ICAReAlumni
***Změna programu vyhrazena
Pokud byste rádi cokoli zařadili a chtěli se zapojit s přednáškou či společným workshopem, neváhejte nás kontaktovat na alumni@vscht.cz.
Těšíme se!
Za tým Alumni VŠCHT Praha,
Jana Sommerová a Bára Uhlíková
DATA
stdClass Object ( [nazev] => Ing. Drahomíra Rancová [seo_title] => Ing. Drahomíra Rancová [seo_desc] => Ing. Drahomíra Rancová; úspěšní absolventi [autor] => Ivana Picková [autor_email] => [perex] =>Všechno záleží na učiteli
Inženýrka Drahomíra Rancová, ředitelka Gymnázia a Střední odborné školy v Rokycanech, je typem učitele, na kterého – pokud jste ho potkali – vzpomínáte celý život. Nadšenec pro chemii, neomezující své aktivity jen na ni. Rekreační sport (bývala žákovskou mistryní republiky v hodu diskem), zahrada, vnučka, vymýšlení aktivit pro žáky i učitele, vize školy do budoucna – to je v kostce šíře jejích aktivit. Měla jsem dojem, že takoví kantoři už snad ani nejsou… Samozřejmě je absolventkou VŠCHT Praha.
[ikona] => [obrazek] => IMG_0003_Rancova.jpg [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Čím to je, že dnešní mladá generace nemá tak velký zájem o chemii a technické obory?
Já si myslím, že záleží na učitelích a s generací to vůbec nesouvisí. Vždycky záleží na učiteli, sama si pamatuji, že na co jsem měla špatné učitele, to neumím dodnes. Pro mě byl zeměpis tragédie, dějepis totéž, ale měla jsem poslední dva roky na gymplu výborného chemikáře, tak jsem šla studovat VŠCHT. Je to pořád o učitelích! Tady u nás taky, vidím to. Je nás tu dva a půl chemikáře…
Vy jste ta půlka?
Ne, kolega má napůl chemii a tělocvik, další kolegyně učí ty běžné hodiny a já k tomu dodávám semináře, přípravu k maturitě…
Jenže u vás je vyšší počet hodin chemie než jinde a i díky tomu jdou vaši maturanti na vysoké školy – třeba i k nám – mnohem lépe připraveni…
Všechny školy si musely nedávno vypracovat vlastní vzdělávací program, my jsme si napřed udělali mezi žáky analýzu a zjistili, že se už nechtějí v maturitním ročníku učit to, o čem si myslí, že nebudou potřebovat. Takže jsme základ, který nám ukládá stát, dali do prvních tří let studia, nebo do prvních sedmi osmiletého gymnázia, a v posledním maturitním ročníku máme tzv. maturitní přípravy a semináře. Když chce jít někdo na VŠCHT, má přírodovědný seminář dvě hodiny týdně už od třetího ročníku, pak v maturitním ročníku tři hodiny chemie, tři hodiny matematiky a zpravidla ještě tři hodiny souvisejícího oboru, který ho zajímá, většinou biologie nebo fyziky. Vyhne se dějepisu, třeba i zeměpisu, protože ho to nebaví. A ti, které naopak dějepis či jazyky zajímají, se vyhnou chemii… Žáky tím dost cíleně připravujeme jak na maturitu, tak na vysokou školu.
U osmiletých gymnázií začínáme v primě s fyzikou, v sekundě s chemií, fyzika samozřejmě pokračuje. Na základních školách tomu tak není, tam opravdu začínají s chemií až v osmém ročníku. Pro ty mladší ladíme učivo hodně prakticky, teorie je méně. A snažíme se tento trend praktické výuky držet i na čtyřletém gymnáziu. Máme ve všech ročnících laboratorní práce, ve třetím si mohou zájemci o studium chemie přibrat přírodovědný seminář, kde se střídá chemie s biologií, a pokud i z chemie maturují, tak ve čtvrťáku mají ještě tříhodinovku maturitní přípravy z chemie. Pokud o to má někdo zájem, tak nastřádá až 14 hodin chemie za čtyři roky týdně. Což je docela dost.
Myslíte, že laboratorní cvičení, mnohem zajímavější než pouhá teorie, jsou tím, co děti láká?
Já si nemyslím, že je to jen laboratořemi, já si myslím, že jsou u nás učitelé na chemii skvělí, příjemní, nejsou záludní, umějí látku vysvětlit, jsou zapálení, nedělají dětem schválnosti. Ale co se týká laboratoří, vím, že jsou školy, které jsou na tom mnohem hůř, my jsme prostě do nich investovali. Na mnoha školách se laboratoře hodně omezují, navíc mnohé chemikálie se bez žádosti na hygienu vůbec nedají koupit. Je spousta takových efektních pokusů, které nemůžete žákům ukázat, a nebo je ukazujete jen „na svoje triko“. Samozřejmě, že to pokusy hodinu zpestří, ale není to to hlavní.
Na gymnáziu na Mikulášském náměstí v Plzni jsme neměli laboratoře vůbec. Když jsem tam nastoupila, začali je rekonstruovat – a skončili, když jsem maturovala… Po příchodu na VŠCHT jsem zažila perná léta, netušila jsem, co z kterého kohoutu poteče, jak se jmenuje nádobí, to bylo hrozné. Laboratoře z organické chemie jsem obrečela. Jezdila jsem domů a hlásila, že půjdu na pekařku. Na koleji totiž visel inzerát „Přijmeme pekařky i nevyučené.“ Naši mi pak v takových vypjatých chvílích říkali – vidíš, my jsme tě varovali… Mohli mě totiž přijmout na medicínu, i bez přijímacích zkoušek. Lékařská fakulta jako řada dalších škol vyhlásila tehdy program pro výborné studenty, kteří dělají ještě něco navíc. Já byla mistryně republiky v hodu diskem, měla jsem medaile z mistrovských soutěží a když se to nasčítalo s vyznamenáním a výbornou maturitou... Naši mi tehdy nemohli zapomenout, že jsem mohla být lékařka. Ale já bych jí asi nemohla být, myslím, že bych to ani nevystudovala…
Byla jste vynikající maturantka, tak proč ten pláč v laboratořích?
Bylo to kruté a špatné, já jsem totiž chemii vůbec neuměla. Pana profesora, který mě na gymnáziu „zblbnul“ do chemie, jsem měla bohužel až ve 3. a 4. ročníku na organiku. Taky ji mám ráda, protože jsem se ji díky němu naučila. V 1. a 2. ročníku jsme měli dvě chemikářky, a ani jedna mě nic nenaučila. Neuměla jsem to důležité. Věděla jsem, že síra je žlutá, ale že když se spálí s kyslíkem, vznikne oxid siřičitý, to jsem nevěděla… My jsme se učili úplně jiným stylem, natož abych uměla něco spočítat. Pan profesor ve dvou posledních ročnících mi hodně pomohl. Říkal, že chemie se skládá ze vzorců, rovnic a výpočtů, všechno ostatní okolo jsou kecy. Ale ty první dva roky jsme se učili právě ty kecy okolo. Takže zkoušky z anorganické chemie byly hrůzné. Ve třeťáku se to zlomilo, to už jsem měla skoro samé jedničky.
I tahle zkušenost je důvod, proč jsem na své žáky náročná. Málokteré školy počítají tolik jako u nás, já se tomu věnuju, je to koníček, i díky tomu, jak jsem se tím musela sama prokousávat, myslím, že to je velmi důležité. Závidím našim maturantům, co dneska umějí, když jdou na VŠCHT; musí se jim studovat lehce. To, co já se naučila pracně, buď sama na vysoké škole, nebo dokonce až po ní jako kantorka, znají už před maturitou. Na semináři jím říkám, že jsou tak dopředu, že si to vůbec nedokáží představit.
Proč jste po promoci nešla do provozu nebo výzkumu, ale za katedru?
Mě baví skoro každá práce, jsem už taková. Ale měla jsem pocit, že jsem se narodila jako kantorka, že budu učit. To mě drželo už od malička, od dětství. Maminka byla kantorka, takže jsem to měla zakázané, a bylo mi jasné, že se do školství musím dostat oklikou. V prvním okamžiku, který se mi naskytl, jsem do školství šla.
Hned po skončení školy?
Ne, nastoupila jsem na Inspektorát bezpečnosti práce v Plzni. Udělala jsem si zkoušky na inspektorku státního odborného dozoru a chodila jsem kontrolovat chemické závody z hlediska bezpečnosti práce. To jsem zvládla ještě před mateřskou. Pak jsem ještě vystudovala pedagogickou fakultu. Když jsem totiž nastoupila sem na školu, tak tu byla taková přísná paní ředitelka. Třídnictví jsem mohla dostat jen tehdy, když začnu studovat další obor na pedagogické fakultě. Ve čtvrtém ročníku gymnázia už chemie nebyla, takže jsem nemohla být třídní učitelkou. Chtěla jsem dálkově studovat matematiku, ovšem v Plzni na pedagogické fakultě na katedře matematiky mi tehdy odmítli vypsat dálkové studium, ale na fyzice to pro mě udělali. Pak jsem se dozvěděla proč. Už to dělali asi dvakrát nebo třikrát a žádný dálkař nedostudoval. Byla jsem první , kdo to dokázal. Promovala jsem s malým synem na ruce. Jsem věčný student, napřed VŠCHT, pak dva roky pedagogické minimum, abych mohla učit, pět let pedagogické fakulty a teď funkční studium pro ředitele I. a II., školský management na Karlově univerzitě. Dál už nic, teď jsem babi, teď studuju jiné vědy :-).
Vraťme se přeci jen ještě do Prahy na VŠCHT. Co na škole nejvíce oceňujete a na co hodně vzpomínáte?
Naučí hlavně myslet jako málokterá škola, a počítat. Nemohla bych ředitelovat bez VŠCHT. Kdybych měla jen pedagogickou fakultu, vůbec si nedokážu představit, jak bych to dělala. Buď tomu ředitel nerozumí a musí to nechat na účetních, nebo to musí být matematik nebo chemik. Kupodivu hodně ředitelů vystudovalo buď matiku nebo chemii, což je také zajímavé. A pokud je ředitel třeba jazykář, dost možná vůbec neví, která bije… Možná to někdy podle toho tak vypadá. Účetnictví a ekonomika mi nejsou cizí, jednak jsme se to částečně učili a jednak k tomu mám blízko matematikou a také tím velkým výběrem předmětů, v nichž se muselo počítat.
A nejvíc vzpomínám na první ročník na koleji v Neratovicích, my jsme se tam i učili, bylo to úplně úžasné. Tenkrát nejspíš Spolana nepotřebovala jednu z ubytoven, tak ji pronajala VŠCHT. Byli jsme první, přišli jsme do téměř nové budovy. V přízemí byly učebny, na cvičení jsme ráno seběhli v pantoflích a s kafem. Přednášky jsme měli v hospodě U Antoše nebo v kině – podle toho, kolik nás bylo, nebo kde bylo volno. Přednášející si dal U Antoše o přestávce pivo a jelo se dál… Když jsme psali zkouškovou písemku z fyziky v kině, tak měl zkoušející 12 variant, vzal to od začátku A, B, C, D…, v druhé řadě obráceně, abychom neopisovali. Na laboratoře nás vozili autobusem. Před kolej přijely tři nebo čtyři, naskládali jsme se do nich, bylo jich pravidelně o jeden méně, než bychom potřebovali, takže jsme občas stáli na jedné noze a ještě ne na své… a jelo se.
Byl tam skvělý studentský život, úžasné zázemí, dobrá parta. Pronajali jsme si třeba tělocvičnu v základce jenom za pivo, které jsme školníkovi koupili a hráli jsme basket. Bydleli jsme tam celý první ročník, pak už v Praze na Strahově a nakonec na Jižním Městě. Nové koleje jsme ještě i pomáhali brigádnicky stavět a uklízeli jsme tam před otevřením. Na Neratovice ale nezapomínáme, byly skvělé. Letos máme 30 let od státnic, takže organizuju zářijový sraz na Šumavě, sejde se nás doufám spousta.
[submenuno] => [urlnadstranka] => [newurl_domain] => 'alumni.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/uspesni/rancova' [newurl_iduzel] => 871 [newurl_path] => 1/4111/942/994/5161/1/1238/21733/1487/678/871 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 871 [platne_od] => 06.10.2014 16:39:00 [zmeneno_cas] => 06.10.2014 16:39:15.027429 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => [canonical_url] => //www.vscht.cz/uspesni/rancova [idvazba] => 1111 [cms_time] => 1714911604 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => Array ( ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )